Blog

Rozhovor s Vladimírem Bezděkem st., autorem pořadu Videostop

SVzhledem k tomu, že už máme za sebou digitalizaci hry z pořadu ,,Videostop" i rozhovor s autorem hry z pořadu ,,Videostop", tak jsme to třetice všeho dobrého i zlého udělali rozhovor i se samotným vynálezcem pořadu, Vladimírem Bezděkem. Ten v rozhovoru povídal zejména o tom, jak probíhalo natáčení pořadu, jak přišel k samotnému jeho konceptu apod.

→

PlayStation2 Oficiální magazín oskenován a doplněn do Databáze časopisů

Minulý týden jsme doplnili do naší databáze časopisů všechna čísla "PlayStation2 OFICIÁLNÍ MAGAZÍN" a jeho skeny jsme zároveň nahráli na Internet archive, kde si je můžete prohlédnout.

→

Do archivu jsme získali vzácnou příručku ke GTA 3

Sérii videoherních příruček u nás vydávala firma STUARE, která u nás překládala "strategy guides" od dvou konkurenčních zahrničních firem - Brady Games (od kterého je příručka na obrázku) a Prima Games. Těchto návodů vyšo celkově 48 (a v archivu nám jich zbývá 9). Tyto návody byli svého času plnohodnotnou součástí mnoha herních zážitků a proto jsme rádi, že máme možnost mít tento vzácnější kousek u nás v archvivu.

→

Záznam streamu Herní historie: RetroFest 2024

Už skoro před půl rokem (ten čas letí) jsme pořádali náš nepravidelný stream RetroFest, na kterém jsme oznamovali novinky ohledně naší činnosti a zároveň jsme si zahráli i nějaké RetroHry. Konečně jsme se dostali k sestříhání tohoto stremu, který celý najdete zde.

→

Originální hra z pořadu Videostop

Jak jsme slíbili, tak jsme konečně zdigitalizovali a zveřejnili originální hru z pořadu Videostop. Hra původně neměla být vůbec veřejně distribuovaná a její spuštění a zapojení tedy není úplně triviální. Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili stručný návod, který by vás měl seznámit s tím, co vše k hraní potřebujete a jak hru zapnout a ovládat.

→

Rozhovor se Zdeňkem Vodákem, autorem hry z pořadu Videostop

Po asi dvou měsíčním hledáním se nám zadařilo nejen získat kontakt na autora slavné hry z pořadu Videostop, ale také se nám povedlo s ním včera udělat rozhovor a DOKONCE od něj i získat kazetu (nebo přesněji dvě) se samotnou hrou na ZX Spectrum (kterou za nedlouho najdete buď v našem inventáři nebo na cs.speccy).

→

Přírůstek do sbírky Herního archivu: Příslušenství k mikropočítačům

Velmi často se naše sbírka rozšiřuje o věci ke straým mikropočítačům jako je ZX Spectrum nebo 8-bitové Atari. Typicky jde o kazety s programy nicméně občas se k nám dostanou i velmi roztomilé, po domácku dělané příslušenství, jako je např. ovladač na obrázku. Ty byly svého času vyráběné ze všeho možného - ze starých zásuvek, tlačítek z telefonů, páček od sprch, krabiček od mýdel apod.. Kdyby náhodou někdo měl podobné dobové příslušenství a byl ochoten ho darovat někomu kdo se o něj postará a využije, tak budeme moc rádi, když nás kontaktujete!

→

Do sbírky Herního archivu nám přibylo několik katalogů od JRC

Do správného archivu videoher samozřejmě nepatří jen samotné hry ale i mnoho věcí kolem - herní časopiy, propagační materiály, merch, ale také distribuční materiály od prodejců jako je např. JRC. Z takovýchto katalogů se dají vyčíst různé zajímavé historické informace, jako co za hry se zde distribuovalo, kolik tyto hry stály nebo kdy se sem vůbec dostaly.

→

Úvod k PROJEKTU CÍTOV

Rádi bychom Vám oznámili nový projekt na kterém se podílíme a který si na začátek vyžaduje drobný historický kontext: Jak jistě víte, tak v 80. letech zde byla relativně rozšířená kultura tzv. počítačových klubů. Jedním takovým klubem byl i počítačový klub z Cítova, který byl spoluzaložen Jozefem Havelkou a který fungoval pří místním JZD. Tento klub byl otevřen prakticky každý den, jednou za čas pořádal tzv. „Atari bály“ nebo akce pro pedagogy a zároveň vydával vlastní software pro ZX Spectrum a Atari.

→

Do archivu sháníme bonusdisk k ARMA

Činnost herního archiváře občas obnáší si všímat i takových detailů, jako je drobný papírek přiložený ke hře. V tomto případě jde o papírek z obalu Army, který nasvědčuje existenci bonusového disku ke hře. Nicméně, ačkoliv máme nyní v archivu tento papírek tak nám chybí samotný bonusdisk. Pokud by se tedy náhodou našel někdo, kdo by byl ochotný vzdát se tohoto bonusdisku a věnovat ho našemu archivu, tak budeme moc rádi.

→

Nový přírůstek do Herního Archivu: Magazín POKÉMON: Hraj si s námi

Do sbírky se nám nedávno dostala skoro všechna čísla složitě sehnatelného časopisu „POKÉMON: Hraj si s námi." Tento časopis byl překladem italského originálu, vycházel na přelomu devadesátých a nultých let pod vydavatelstvím EGMONT a svým obsahem cílil na dětské čtenářstvo.

→

PLAYBOY2 a RISKUJ!

Kromě toho, že jsme u sběratele Filip Reichert před dvěma týdny zdigitalizovali několik kazet s hrami na ZX Spectrum, tak jsme také zvládli zdigitalizovat řadu videoher na CDčkách a Disketách (a něco jsme stihli i naskenovat!). Za zmínku stojí zejména dva tituly a to nikde nezdigitalizovaný Playboy 2 a Datadisk k riskuj.

→

Nově zachráněné hry od firmy Mael

Tento pátek (20.4.2024) jsme byli na základě iniciativy ze strany Karla Ondráčka (aka Solarise z Česko-Slovenského Speccy Archivu) u sběratele Filip Reichert zdigitalizovat některé předměty z jeho sbírky. Nejdůležitějším předmětem co jsme zdigitalizovali byly do teď nezachráněné hry (a jeden "propagační prográmek") na ZX Spectrum od firmy MAEL.

→

Rozhovor s Pavlem Šuchmannem a Nabídka spolupráce!

Včera jsme udělali rozhovor s Pavlem Šuchmannem - tvůrcem her na počítač Sharp - ke kterému jsme se dostali skrze blog Herního Archeologa. Povídali jsme si o jeho vzpomínkách na počítačový klub v Kutné Hoře, o studiu na ČVUTu, o revoluci a samozřejmě o jeho hrách a herních zkušenostech. Záznam rozhovoru je dostupný na zažádání.

→

Dumpy press CD firmy Take2

Nedávno jsme se dostali k CDčkám z daleké Austrálie s press materiály firmy Take 2. Kromě materiálů k hrám jako je např. Tropico mezi nima byly věci k českým klasikám Mafia a Vietcong!

→

Nově zachráněné kompilátory BASICu

Kazeta na obrázku níže byla do nedávna plná nezazálohovaných a do češtiny/slovenštiny přeložených programů na kompilaci jazyku BASICu. Všechny programy jsou pro počítač ZX Spectrum/Didaktik/Delta a patří mezi ně: COLT, MCCODER2, TOBOS PF a HiSoft BASIC.

→

Nově zachráněný program MATEMATIKA od Petra Stasiaka

Jeden z programů/her, které se nám v rámci digitalizační činnosti spolku povedlo zachránit je výukový program Matematika pro ZX Spectrum/Didaktik/Delta. Program na programoval Petr Stasiak a distribuovala firma Pelos.

→

Novinky na počátku roku 2024

Začátkem tohoto roku jsme vypustili (a na streamu oznámili) některé naše projekty, na kterých jsme v rámci našeho spolku a archivu pracovali. V tomto článku se o nich můžete dozvědět.

→

RetroFest 2024 streamuje do vašich obýváků

S radostí oznamujeme, že v neděli 28. ledna se odehraje další ročník RetroFest streamu! Ať už jste fanoušci retroher, co rádi navštěvují RetroHernu na veřejných akcích, nebo se zajímáte o herní historii v našich kotlinách a chcete vědět na čem pracujeme, doufáme, že vás nalákáme se stavit na našem nepravidelném streamu. Můžete se těšit na přednášku o Československých televizních tenisech, na pařbu Unreal Tournamentu s publikem, na ohlášení několika novinek v rámci našeho projektu Herní archiv, a na hraní více či méně známých her z našich luhů a hájů!

→

Švýcarské dobrodružství

Krátce po té, co jsem se oficiálně zapojil do činnosti spolku Herní historie, stala se věc. Už si bohužel napamatuji, kdo s ní přišel, ale protože pro mě každá věc co smrdí dobrodružstvím, je věcí šíleně neodolatelnou, okamžitě jsem se přihlásil a dokonce jsem nabídl i svá rychlá kola. O jakou věc, že se jedná? Výlet do Švýcarska.

→